lipca 10, 2016

CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ

Do tej pory sądziłam, że najlepsze ciasto z czerwoną porzeczką to ciasto z oliwą (przepis znajdziecie tutaj). Szukając jednak nowych smaków, zrobiłam półkruche ciasto z porzeczką i bezą. Kwaśne porzeczki i słodka beza (ale nieprzesłodzona) to idealne połączenie. Przyznam się, że bardzo mi smakuje :). Zachęcam Was gorąco do przetestowania tego przepisu. Na pewno będzie świetnym składnikiem letniego podwieczorku na trawie. 

CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI

CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 5 żółtka;
  • 25 dag masła;
  • 1 łyżka śmietany 18%;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

BEZA:
  • 5 białek;
  • szczypta soli;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

ORAZ:
  • około kilograma porzeczki czerwonej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

WYKONANIE

Na stolnicę przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i dodajemy masło. Wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, ciastem wygniatamy spód foremki, nakłuwamy widelcem i chowamy na 30 minut do lodówki. Przygotowanie bezy zaczynamy od ubicia sztywnej piany z białek z solą. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy po łyżce cukru. Piana musi być lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Spód ciasta podpiekamy około 20 minut (170 stopni). Wyjmujemy i wykładamy porzeczki wymieszane z mąka ziemniaczaną. Na to piana z białek. Pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do około 50-60 stopni i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger