października 08, 2016

CIASTO Z DYNIĄ II

Sezon letni już za nami. Spędziłam go bardzo przyjemnie. Był wyjazd nad morze, pobliskie wypady nad wodę. Oczywiście najwięcej czasu spędzaliśmy na placach zabaw :). Lato również sprzyjało przygotowywaniu przetworów na zimę. Jak co roku kisiłam ogórki, zrobiłam ogórki konserwowe z carry i chilli, sałatkę ogórkową z przyprawą gyros, soki z malin i jagód, dżem truskawkowy i powidła śliwkowe oraz moje odkrycie roku – nutellę ze śliwek. Nie zapomniałam także o przecierze z pomidorów. A dzisiaj jeszcze kończę sałatkę z zielonych pomidorów. Dużo tego, ale lubię mieć pełną piwniczkę – zima mi nie straszna!

Lato się skończyło, więc czas na jesienne smakołyki. Przedstawiam dziś pyszne ciasto dyniowe, wilgotne, nie za słodkie, warzywne i przede wszystkim przepyszne :).

CIASTO Z DYNIĄ II

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki startej dyni (ja miałam jedną szklankę dyni i jedną szklankę marchwi);
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 4 jajka;
  • 0,5 szklanki oliwy;
  • 0,5 szklanki cukru (lubię nieprzesłodzone ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 3 łyżki rodzynek,
  • ew. 3 łyżki orzechów.

WYKONANIE

W jednej misce ubijamy jajka z cukrem, pod koniec ubijania wlewamy olej. Później wsypujemy porcjami dynię (ewentualnie marchew). W drugiej misce mieszamy sypkie produkty mąkę, proszek, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką niezbyt długo, tak tylko do wymieszania składników. Keksówkę 12x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 -60 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!

CIASTO Z DYNIĄ II


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger