Sezon na owoce trwa w najlepsze, więc trzeba wykorzystać ten czas do maksimum. Proponuję więc najprostsze ciasto – biszkopt z olejem (dzięki temu składnikowi ciasto nie jest suche) oraz z truskawkami, porzeczkami i czereśniami. Do ciasta polecam czerwone, słodkie wino Monte Santi.
SKŁADNIKI
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 0,5 szklanki oleju;
- 0,5 kg owoców ( u mnie truskawka, porzeczka i czereśnia)
- cukier puder do posypania.
WYKONANIE
Całe jaja ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej. Chwile wszystko mieszamy. Przelewamy do tortownicy, u mnie o średnicy 23 cm i na wierzchu układamy owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)