lipca 07, 2016

BISZKOPT Z OLEJEM I OWOCAMI

Sezon na owoce trwa w najlepsze, więc trzeba wykorzystać ten czas do maksimum. Proponuję więc najprostsze ciasto – biszkopt z olejem (dzięki temu składnikowi ciasto nie jest suche) oraz z truskawkami, porzeczkami i czereśniami. Do ciasta polecam czerwone, słodkie wino Monte Santi.

BISZKOPT Z OLEJEM I OWOCAMI

SKŁADNIKI

  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 0,5 szklanki oleju;
  • 0,5 kg owoców ( u mnie truskawka, porzeczka i czereśnia)
  • cukier puder do posypania.

WYKONANIE

Całe jaja ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej. Chwile wszystko mieszamy. Przelewamy do tortownicy, u mnie o średnicy 23 cm i na wierzchu układamy owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

BISZKOPT Z OLEJEM I OWOCAMI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger