września 24, 2012

TORT MEGA KAWOWY

Ciasto to zrobiłam na rodzinną imprezę. Bardzo wszystkim smakowało i znikło niesamowicie szybko. Ten torcik polecam szczególnie osobom lubiącym kawę, gdyż w cieście jest jej bardzo dużo.


SKŁADNIKI

Biszkopt z jedną łyżką kakao (przepis dostępny TU);

Krem kawowo-maślany:

  • 2 całe jajka;
  • ¾ szkl. cukru;
  • 1 kostka masła;
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu;
  • cukier wanilinowy;
  • 3 łyżki brazylijskiej kawy mielonej Arabica Santos.

Poncz do nasączenia:

  • O,3 l gorącej wody do zaparzenia kawy;
  • 3 łyżki świeżo mielonej kawy Arabica Santos;
  • 3 łyżki rumu,
  • opcjonalnie cukier (ja nie dodawałam);
  • dżem.

WYKONANIE

Pieczemy biszkopt. Po ostygnięciu kroimy na 3 krążki.
Na krem ucieramy całe jajka z cukrami w kąpieli wodnej. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Osobno ucieramy masło na puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy przestudzoną masę jajeczną. Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem rum lub inny alkohol oraz dodajemy kawę (3 łyżki suchej, świeżo zmielonej Arabica Santos). Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy ponczem z kawy, smarujemy dżemem najlepiej kwaskowym, u mnie wiśniowy. Dżem smarujemy kremem kawowo-maślanym. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta. I znowu nasączamy i smarujemy kremem. To samo robimy z 3 krążkiem. Na wierzch sypiemy mieloną kawą i przyozdabiamy całymi ziarnami. Pewnie nie zdziwicie się, jeśli dodam, że najlepiej tort podać z kawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger