stycznia 12, 2014

KOSTKA CAPPUCCINO

To ciasto jest jednym z moich ulubionych i zrobiłam je na pocieszenie. 

KOSTKA CAPPUCCINO

SKŁADNIKI

biszkopt kakaowy (przepis znajdziecie tutaj)

Na masę cappuccino:
  • 25 dag serka mascarpone;
  • 500 ml śmietanki 36%;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 6 łyżek cappuccino waniliowej.

Oprócz tego:

  • paczka biszkoptów;
  • mocny napar z kawy + alkohol;
  • do ozdoby płatki czekoladowe.


WYKONANIE

Pieczemy biszkopt, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować mocny napar z kawy z dodatkiem alkoholu. Posłuży on do nasączenia biszkoptu i biszkoptów.
Serek mascarpone miksujemy z cappuccino (suchy proszek). Żelatynę rozpuszczamy w 0,25 szklanki gorącej wody i zostawiamy, aby przestygła. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do serka dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszając. Na końcu dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Teraz zostało tylko przełożyć ciasto. Na nasączony biszkopt nakładamy połowę masy cappuccino. Na nią układamy nasączone biszkopciki. Na ciastka wędruje druga połowa kremu. Wierzch posypujemy płatkami czekolady. Ciasto schładzamy w lodówce. Gotowe, życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger