marca 04, 2014

PEŁNOZIARNISTA SZARLOTKA

Dzisiaj kolejna szarlotka. Cóż, nic dziwnego w końcu takie ciasta po prostu uwielbiam. Tym razem w zdrowym wydaniu.

PEŁNOZIARNISTA SZARLOTKA

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki orkiszowej;
  • 1,5 szklanki maki żytniej razowej;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 3 żółtka;
  • 0,10 dag masła;
  • cukier waniliowy.

Dodatkowo:

  • około 1,5 kg jabłek;
  • kisiel cytrynowy;
  • można dodać cukier (0,5 szklanki) jak lubicie słodkie ciasta.

WYKONANIE

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie obieramy i trzemy jabłka. Następnie mieszamy je z suchym kisielem i ewentualnie cukrem. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy większą porcje ciasta i układamy jabłka. Na wierzchu robimy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger