Dzisiaj kolejna szarlotka. Cóż, nic dziwnego w końcu takie ciasta po prostu uwielbiam. Tym razem w zdrowym wydaniu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki orkiszowej;
- 1,5 szklanki maki żytniej razowej;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 3 żółtka;
- 0,10 dag masła;
- cukier waniliowy.
Dodatkowo:
- około 1,5 kg jabłek;
- kisiel cytrynowy;
- można dodać cukier (0,5 szklanki) jak lubicie słodkie ciasta.
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie obieramy i trzemy jabłka. Następnie mieszamy je z suchym kisielem i ewentualnie cukrem. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy większą porcje ciasta i układamy jabłka. Na wierzchu robimy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)