Biszkopt służy mi jako baza do ciast przekładanych kremem lub śmietaną.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie dodać można biszkopt - fix Dr. Oetkera - 1 łyżkę
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier i jeszcze ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy żółtka i chwilę mieszamy mikserem. Teraz zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i fixem. Pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę, razem z tortownicą z wysokości ok. 30 cm.
Gdy chcemy otrzymać ciemny biszkopt, do mąki dodajemy jedną łyżkę kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)