maja 28, 2012

BISZKOPT

 Biszkopt służy mi jako baza do ciast przekładanych kremem lub śmietaną.



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie dodać można biszkopt - fix Dr. Oetkera - 1 łyżkę

WYKONANIE

Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier i jeszcze ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy żółtka i chwilę mieszamy mikserem. Teraz zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i fixem. Pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę, razem z tortownicą z wysokości ok. 30 cm.
Gdy chcemy otrzymać ciemny biszkopt, do mąki dodajemy jedną łyżkę kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger