To ciasto zauważyłam u Kasi, a że jestem amatorką wszelkich ciast pełnoziarnistych, musiałam spróbować i tego. Troszkę zmieniłam przepis i nie dodałam kawałków imbiru. Ale ciasto i tak bardzo mi smakowało i szybko zniknęło. Polecam ten przepis na troszkę zdrowsze ciacho.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ( u mnie żytnia)
- 1/ 3 szklanki brązowego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki sody;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 3 dojrzałe banany;
- 2 jajka;
- 2 jabłka;
- ¼ szklanki oleju.
WYKONANIE
W misce umieszczamy suche składniki. Jajka, olej i banany miksujemy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy. Przekładamy do formy (20x20 cm). Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)