listopada 07, 2022

CIASTO Z MUSEM Z DYNI

Ponieważ dynia w tym okresie jest bardzo modna, wybrałam ją na główną bohaterkę mojego następnego ciasta. Wybór okazał się trafny. Ciasto wyszło wilgotne, miękkie i puszyste. Wypróbujcie ten prosty przepis i przekonajcie się sami.

Ciasto z musem z dyni

SKŁADNIKI:
  • ¾ szklanki (250 ml.) puree z dyni;
  • ½ szklanki oleju;
  • 2 jajka;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • ½ łyżeczki sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • szczypta soli.
 
WYKONANIE:

Przygotowanie puree z dyni:

Pokrojone kawałki dyni wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 30 minut. Po ostygnięciu wybieramy miąższ łyżką.
 
Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy składniki mokre czyli puree z dyni, olej i jajka. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Ponieważ przygotowywałam moje ciasto z podwójnej porcji, dlatego wybrałam tortownicę z kominem o średnicy 26 cm. Ciasto pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger