Ponieważ dynia w tym okresie jest bardzo modna,
wybrałam ją na główną bohaterkę mojego następnego ciasta. Wybór okazał się
trafny. Ciasto wyszło wilgotne, miękkie i puszyste. Wypróbujcie ten prosty przepis i przekonajcie
się sami.
SKŁADNIKI:
- ¾ szklanki (250 ml.) puree z dyni;
- ½ szklanki oleju;
- 2 jajka;
- 2/3 szklanki cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- ½ łyżeczki sody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- szczypta soli.
WYKONANIE:
Przygotowanie puree z dyni:
Pokrojone kawałki dyni wkładamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 160 stopni na około 30 minut. Po ostygnięciu wybieramy miąższ
łyżką.
Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy składniki mokre czyli
puree z dyni, olej i jajka. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę,
proszek, sodę, cynamon i sól. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych,
dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Ponieważ przygotowywałam moje ciasto
z podwójnej porcji, dlatego wybrałam tortownicę z kominem o średnicy 26 cm.
Ciasto pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)