Ufff jak gorąco! Fala upałów zalała nas. Przy takiej temperaturze samobójstwem byłoby włączyć piekarnik. Dlatego dziś propozycja na ostatnio bardzo modny, pyszny, lekki i orzeźwiający deser. Ciasto jest bardzo puszyste, cytrynowe, nie za słodkie, z soczystymi owocami i galaretką. Do takich ciast warto zaserwować dobre wino. Ja proponuję czerwone, słodkie wino Monte Santi. Ma bogaty owocowy smak, więc wspaniale komponuje się z moją pianką cytrynową.
SKŁADNIKI
- 2 galaretki cytrynowe;
- 2 śnieżki;
- 1 szklanka mleka;
- 50 dag sera z wiaderka;
- 2 łyżki cukru pudru;
- herbatniki;
- galaretka truskawkowa;
- owoce.
WYKONANIE
Galaretki cytrynowe gotujemy w 400ml wody, zostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę truskawkową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Również zostawiamy do ostygnięcia. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Gdy uzyskamy sztywną piankę dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce sera, cały czas miksując masę. Na końcu dolewamy ostudzoną cytrynową galaretkę. Blaszkę 22x25cm wykładamy herbatnikami i na nie wlewamy cytrynową piankę. Układamy owoce i zalewamy tężejąca truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)