Naszła mnie ogromna ochota na ciasto z truskawkami, w końcu sezon się zaczął na te pyszne owoce. Zastanawiałam się chwilę, jakie zrobić czy ucierane, a może z pinką budyniową? Długo nie myśląc padło na pyszny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką. Strzał okazał się w dychę! Ciasto pyszne, nie za słodkie, no i z ulubionymi truskawkami :). Polecam, bo warto zrobić.
SKŁADNIKI
BISZKOPT
- 4 jajka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 750ml mleka;
- 5 łyżek mąki pszennej;
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 6 łyżek cukru;
- cukier wanilinowy;
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego;
- szczypta kurkumy;
- 25 dag masła lub margaryny.
- 50 dag truskawek;
- 2 galaretki truskawkowe.
WYKONANIE
Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu. Ostawiamy do wystudzenia. Teraz bierzemy się za wykonanie biszkoptu. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie i krótko mieszamy. Pieczemy biszkopt w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (foremka 20x20cm). Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie kremu. Pół litra mleka zagotowujemy, do pozostałego mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt i kurkumę. Wszystko dokładnie mieszamy - wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy do chwili uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem wykładamy na biszkopt, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)