listopada 06, 2015

NALEWKA MIĘTA-MELISA

Wiem, wiem długo mnie tu nie było. Nie ma co się tłumaczyć. Po prostu obowiązki domowe i... Ada, której wszędzie jest pełno :). Wracam do Was za to z pyszną nalewką. Przyznam jednak, że teraz będzie trudno ją przygotować, ze względu na dostępność ziół. Przepis jednak warto zapamiętać, na drugi rok będzie jak znalazł. Tym bardziej, że przygotowanie jej jest bardzo szybkie i proste. Polecam kieliszeczek na skołatane nerwy i dobry sen :).

NALEWKA MIĘTA-MELISA

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka wody;
  • 40 listków mięty;
  • 40 listków melisy;
  • sok z 1 cytryny;
  • 1 szklanka spirytusu.

WYKONANIE

Wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy. Do syropu dodajemy umyte listki mięty i melisy. Kiedy wszystko ostygnie zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy i możemy delektować się smakiem naszej nalewki. Zaletą jej jest fakt, że nie musi długo stać i nabierać mocy :). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger