To ciasto musiałam robić dwa razy z rzędu. Za każdym razem znikało w błyskawicznym tempie. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest lżejsze i mniej kaloryczne od sernika z sera. Ja swój sernik polałam polewą. Ten przepis podpatrzyłam u cioci i w jej wersji ciasto było udekorowane owocami i galaretką.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej;
- 0,5 szklanki cukru;
- 2 płaskie łyżeczki proszku;
- 2 jaja;
- 125 dag margaryny.
Na masę jogurtową:
- 2 duże jogury greckie (2x400g);
- 1,5 szklanki cukru pudru;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego;
- 5 jaj;
- 2 budynie śmietankowe;
- 0,5 szklanki oleju.
- Polewa czekoladowa.
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej. Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Ja użyłam blachy o wymiarach 20x20 cm. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)