czerwca 21, 2015

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH

To ciasto musiałam robić dwa razy z rzędu. Za każdym razem znikało w błyskawicznym tempie. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest lżejsze i mniej kaloryczne od sernika z sera. Ja swój sernik polałam polewą. Ten przepis podpatrzyłam u cioci i w jej wersji ciasto było udekorowane owocami i galaretką.

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku;
  • 2 jaja;
  • 125 dag margaryny.
Na masę jogurtową:
  • 2 duże jogury greckie (2x400g);
  • 1,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • 5 jaj;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 0,5 szklanki oleju.
  • Polewa czekoladowa.

WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej. Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Ja użyłam blachy o wymiarach 20x20 cm. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger