marca 11, 2015

WĘDLINA Z INDYKA

Dzisiaj następna odsłona produkcji wędlin domowymi metodami. I znów wszystko za pomocą mojego szynkowaru. Przyznam się, że takie wędliny bardzo nam zasmakowały. Samo przygotowanie trwa praktycznie 10 minut, nie licząc oczywiście czasu gotowania i stygnięcia. Przyznacie, że to piorunująca szybkość, jak na takie pyszności :).

WĘDLINA Z INDYKA

SKŁADNIKI
  • 0,50 dag fileta z indyka;
  • 0,40 dag mięsa mielonego z indyka;
  • 1 łyżka żelatyny;
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu;
  • 1 łyżeczka peklosoli.

WYKONANIE

Filet kroimy na kawałki takie, jakie przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosolą i przyprawą do drobiu. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia układamy w szynkowarze warstwę fileta. Przesypujemy żelatyną. Na to układamy warstwę mięsa mielonego i znów posypujemy żelatyną. Na wierzch układamy filet z piersi. Skręcamy szynkowar. W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy szynkowar i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż temperatura będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny. Gdy to nastąpi palnik wyłączamy i szynkowar zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową, domową wędlinkę.

WĘDLINA Z INDYKA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger