marca 06, 2015

ROLADA ZE SZPINAKU, ŁOSOSIA I SERKA

Muszę się przyznać, że bałam się bardzo wykonania tej rolady. Jest to moja pierwsza rolada z ciasta biszkoptowego. Obawiałam się tego zwijania. Jednak, jak się okazało, obawy były niepotrzebne. Od tej chwili także słodka rolada stanie się częstym bywalcem na moim stole. Moja rolada ze szpinaku, łososia i serka to wspaniały pomysł na zbliżające się wielkimi krokami święta. Polecam serdecznie, ale uwaga, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie nacieszycie się nią za długo, ponieważ ze stołu znika w mig :).

ROLADA ZE SZPINAKU, ŁOSOSIA I SERKA

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 0,30 dag rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki mąki krupczatki;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli.

Dodatkowo:
  • 0,30 dag wędzonego łososia;
  • 2 serki almette (u mnie jeden z czosnkiem niedźwiedzim, a jeden śmietankowy).

ROLADA ZE SZPINAKU, ŁOSOSIA I SERKA

WYKONANIE

Szpinak przesmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i sól. Teraz robimy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, szpinak, mąkę. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (od piekarnika) wyłożona papierem do pieczenia (radzę jeszcze natłuścić dodatkowo papier, łatwiej odejdzie biszkopt). Pieczemy około 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu delikatnie odrywamy papier i ciasto zawijamy w ściereczkę. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je serkami i układamy plastry łososia. Ciasto ciasno zwijamy w roladę. Owijamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki. Kroimy na centymetrowe plastry. Gdyby było ciężko pokroić, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

ROLADA ZE SZPINAKU, ŁOSOSIA I SERKA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger