Na ciasto:
- 0,30 dag rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki mąki krupczatki;
- 4 jajka;
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 0,30 dag wędzonego łososia;
- 2 serki almette (u mnie jeden z czosnkiem niedźwiedzim, a jeden śmietankowy).
WYKONANIE
Szpinak przesmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i sól. Teraz robimy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, szpinak, mąkę. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (od piekarnika) wyłożona papierem do pieczenia (radzę jeszcze natłuścić dodatkowo papier, łatwiej odejdzie biszkopt). Pieczemy około 15 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu delikatnie odrywamy papier i ciasto zawijamy w ściereczkę. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je serkami i układamy plastry łososia. Ciasto ciasno zwijamy w roladę. Owijamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki. Kroimy na centymetrowe plastry. Gdyby było ciężko pokroić, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)