Nastał czas, który ma nas przygotować do przeżycia najważniejszych chrześcijańskich świąt. Czas postu. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam propozycję postnej przekąski. W moim domu śledzie są obecne na stole nie tylko w czasie postu. Przyrządzamy je na różne sposoby. Może i Wy skusicie się na śledzika z keczupem :).
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów śledziowych;
- 3 cebule;
- 5 średnich ogórków konserwowych;
- 6 łyżek oleju;
- 5 łyżek keczupu pikantnego;
- 1 łyżka musztardy;
- 1 łyżka cukru lub miodu;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- kilka ziarenek pieprzu.
WYKONANIE
Śledzie moczymy około 1 godziny w mleku lub wodzie. Następnie kroimy je w paseczki. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy zalewę: w miseczce łączymy musztardę, olej, keczup, cukier lub miód i przyprawy. Śledzie i warzywa zalewamy zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)