marca 13, 2015

ŚLEDZIE Z KECZUPEM

Nastał czas, który ma nas przygotować do przeżycia najważniejszych chrześcijańskich świąt. Czas postu. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam propozycję postnej przekąski. W moim domu śledzie są obecne na stole nie tylko w czasie postu. Przyrządzamy je na różne sposoby. Może i Wy skusicie się na śledzika z keczupem :).

ŚLEDZIE Z KECZUPEM

SKŁADNIKI
  • 50 dag filetów śledziowych;
  • 3 cebule;
  • 5 średnich ogórków konserwowych;
  • 6 łyżek oleju;
  • 5 łyżek keczupu pikantnego;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 1 łyżka cukru lub miodu;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • kilka ziarenek pieprzu.

WYKONANIE

Śledzie moczymy około 1 godziny w mleku lub wodzie. Następnie kroimy je w paseczki. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy zalewę: w miseczce łączymy musztardę, olej, keczup, cukier lub miód i przyprawy. Śledzie i warzywa zalewamy zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger