marca 15, 2015

SERNIK ZŁOTA ROSA

Jak zapewne już dobrze wiecie jestem sernikowym łasuchem :). Robię je w przeróżny sposób, czy to puszysty, czy z brzoskwiniami, krakowski czy na zimno. Każdy pyszny. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na sernik z rosą podpatrzony u Ani z bloga To jest pyszne z moimi małymi modyfikacjami. Wyszedł bardzooo dobry, taki kremowy i puszysty. Dodatkowo kropelki rosy bardzo cieszyły moje oko. Potraktujcie ten przepis jako propozycję na Wasz stół świąteczny. Naprawdę warto :).

SERNIK ZŁOTA ROSA

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki;
  • 0,5 paczki margaryny;
  • 1 jajko;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na ser:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,75 szklanki oleju;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 5 żółtek;
  • 2 całe jajka;
  • cukier waniliowy;
  • sok z 1 pomarańczy.


Na pianę:
  • białka od sera;
  • 0,75 szklanki cukru pudru.


WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Jajka, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy porcjami ser. Ciągle miksując wsypujemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy mleko, olej i sok z pomarańczy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy około 1,20 h w temperaturze 170 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia wykładamy ubite białka z cukrem pudrem. Pieczemy, aż piana nabierze złotego koloru.


SERNIK ZŁOTA ROSA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger