Ponieważ święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami, śpieszę z pyszną propozycją. Oto babka piaskowa. Charakteryzuje się ona bardzo prostym przepisem. Ten placuszek przygotowuję nie tylko na święta. Taka babka to fajny dodatek do popołudniowej herbatki, szczególnie w tak szare i zimne dni jak dzisiaj.
SKŁADNIKI
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 kostka masła 250 g;
- cukier waniliowy;
- 2 łyżki ciemnego kakao.
WYKONANIE
Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i mieszamy. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto białe, a na wierzch ciasto z kakaem. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)