marca 25, 2014

BABKA PIASKOWA II

Ponieważ święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami, śpieszę z pyszną propozycją. Oto babka piaskowa. Charakteryzuje się ona bardzo prostym przepisem. Ten placuszek przygotowuję nie tylko na święta. Taka babka to fajny dodatek do popołudniowej herbatki, szczególnie w tak szare i zimne dni jak dzisiaj.

BABKA PIASKOWA

SKŁADNIKI
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 kostka masła 250 g;
  • cukier waniliowy;
  • 2 łyżki ciemnego kakao.

WYKONANIE

Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i mieszamy. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto białe, a na wierzch ciasto z kakaem. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!

BABKA PIASKOWA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger