grudnia 29, 2013

SNICKERS

Święta, święta i po świętach... Pozostał tylko smak pysznych dań i ciast. Jednym z wielu ciast goszczących u mnie na świątecznym stole był właśnie snickers. Miodowe ciasto z kremem budyniowym, karmelem i orzechami. Bardzo okroiłam porcję cukru, przez co ciasto nie było aż tak bardzo słodkie. Kto jeszcze nie robił tego ciasta, a lubi batony pod ta nazwą niech zrobi je koniecznie na sylwestra a nie pożałuje :).

SNICKERS

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 20 dag margaryny;
  • 3 jajka;
  • 2 łyżeczki sody;
  • 3 łyżki miodu.

Na krem:
  • 2 szklanki mleka;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • cukier wanilinowy;
  • 20 dag masła.

Na masę orzechową:
  • 30 dag orzechów (włoskie, laskowe, ziemne)
  • 6 łyżek miodu;
  • cukier wanilinowy;
  • 15 dag margaryny;
  • puszka kajmaku.

WYKONANIE

Składniki na ciasto starannie zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 29x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Na trzecią część surowego ciasta wykładamy masę orzechową, której to składniki wcześniej musimy zagotować. Ten placek pieczemy do momentu, aż masa orzechowa nabierze złotego koloru.
Krem przygotowujemy następująco: z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do mleka w szklance dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Na gotujące mleko wlewamy rozprowadzoną mąkę, gotujemy do chwili, aż masa zgęstnie. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Pozostało nam przełożenie placków. Na pierwszy placek rozkładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim plackiem. Na to wędruje masa kajmakowa a na to placek z orzechami.
Ciasto gotowe, choć lepsze będzie drugiego dnia, gdy placki zmiękną.

SNICKERS


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger