Jeśli poszukujecie jeszcze sprawdzonego i łatwego przepisu na makowca, oto i on. Odkąd mam ten przepis, nie boję się robić tego ciasta, ponieważ zawsze wychodzi. Przepis jest o tyle fajny, że ciasta drożdżowego nie musimy długo wyrabiać. Ciasto może także czekać na nas, leżakując w lodówce.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 1 kg przesianej mąki;
- 1,5 szklanki śmietany 18%;
- 1 paczka margaryny lub masła;
- 20 dkg cukru;
- 5 dkg drożdży;
- łyżka cukru wanilinowego;
- szczypta soli;
- 8 żółtek.
WYKONANIE
Najpierw przesiewamy mąkę. Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Gdy już się rozpuszczą dodajemy je do naszej mąki. Teraz dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz ubite wcześniej żółtka. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy nasze ciasto, po czym zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny (nic się nie stanie, jeśli ciasto spędzi w lodówce całą noc).
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
- 1 szklanka cukru;
- 2-3 łyżki miodu;
- 3 łyżki masła;
- 1 kg maku;
- 4 białka;
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki;
- zapach migdałowy (ilość zależy od naszych smakowych upodobań);
- rodzynki, orzech, skórka pomarańczowa.
WYKONANIE
Mak na samym początku musimy opłukać, odsączyć i zalać wrzątkiem i gotować do momentu, aż ziarna dadzą się rozetrzeć. Następnie odsączamy mak na sicie. Gdy już będzie suchy mielimy do dwa razy. Masło, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i dżem podgrzewamy w garnku. Dodajemy zmielony mak i mieszamy. Po schłodzeniu dodajemy cukier i ubite białka oraz zapach. Wszystko dokładnie mieszamy.
OSTATNI ETAP
Nasze ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon, nie zapominając o podwinięciu końców pod spód. Wierzch smarujemy żółtkiem. Każdy makowiec owijamy w pergamin i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Gotowe, ostudzone makowce smarujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)