grudnia 13, 2013

SERNIK ALI

Przedstawiam Wam sernik, który piecze moja ciocia. Robi on furorę na rodzinnych imprezach. Przepis, jak zwykle u mnie na blogu, jest prosty, szybki i niezawodny. Oczywiście sernik możemy wzbogacić o rodzynki czy ulubiony zapach. Ja raczej nie przepadam ani za jednym ani za drugim, dlatego mój sernik jest „czysty”. Polecam ten sprawdzony przepis!

SERNIK

SKŁADNIKI

Na ser:
  • 1kg sera 3 krotnie zmielonego;
  • 8 jaj;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • ¾ kostki margaryny lub masła.

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 paczki margaryny;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 całe jajko;
  • 1 żółtko.

WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto chowamy do lodówki. Gdy się chłodzi my przygotowujemy masę serową. Oddzielone żółtka ucieramy z cukrem. Margarynę przetapiamy i studzimy. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę ziemniaczaną, ser i rozpuszczoną margarynę wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach: 33x25. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy do 1,5 godziny w zależności od naszego piecyka w temperaturze 170 stopni.

SERNIK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger