grudnia 05, 2013

MUFFINY BANANOWE

Oto kolejny przepis na coś pysznego. Takie muffiny możemy robić z różnym nadzieniem. Ja tym razem wybrałam krówki, czekoladę i cukierki michałki, ale już w kolejce stoją konfitury i ser :).

MUFFINY BANANOWE

SKŁADNIKI
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 0,5 szklanki cukru brązowego;
  • 2 małe jajka;
  • 50 ml mleka;
  • 0,5 kostki masła lub margaryny;
  • 2 banany;
  • kilka krówek i michałków oraz czekolada.

WYKONANIE

Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek, sodkę i sól. W drugiej miseczce widelcem lub blenderem rozgniatamy banany. Do trzeciej miseczki wbijamy jajko, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, dolewamy mleko i rozgniecione banany z miski drugiej. Wszystko razem mieszamy, niezbyt dokładnie. Zawartość pierwszej miseczki dodajemy do trzeciej i mieszamy ze sobą. Pamiętajmy, że ciasto na muffinki nie musi być długo i dobrze wyrabiane. Ciasto wykładamy do foremek do wysokości 3\4 i w środek wkładamy pół cukierka. Pieczemy około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger