Zapraszam na przepyszne rogaliki, których ciasto jest z dodatkiem białego sera. Robi się je bardzo szybko. Nie muszą wyrastać tak, jak to się dzieje przy rogalikach z drożdżami. A do tego, za sprawa nadzienia, rogaliki za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja moje zrobiłam z dwoma nadzieniami. Pierwsze z dżemem brzoskwiniowym a drugie z jabłkiem i cynamonem. Obie wersje pyszne. Dodam tylko, że można nadziać je jeszcze serem albo czekoladą. Wybór zostawiam Wam.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 25 dag margaryny;
- 20 dag sera białego 3 krotnie zmielonego;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- jajko do posmarowania;
- marmolada, owoce, ser do nadziania.
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części,każdą wałkujemy (nie za cienko) w kształcie koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt rogala. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor). Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Uwaga! Takie rogaliki mogą uzależnić!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)