października 30, 2013

RAZOWA SZARLOTKA

Kolejny wypiek z jabłkami. Myślę, że jeszcze Was nie zanudziłam tymi jabłkowymi przepisami (bo będzie ich jeszcze parę). Bardzo lubię ciasta z tymi owocami i w okresie jesiennym często goszczą u mnie na stole. Tym razem jest to taka zdrowsza odmiana szarlotki, bo z mąką razową i orkiszową oraz słodzona stewią. Ciasto pyszne i na pewno będzie powtórka :).

RAZOWA SZARLOTKA

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki razowej (miałam grubo mieloną);
  • 1 szklanka maki orkiszowej;
  • 2 łyżki stewii w proszku;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 12, 5 dag masła;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
  • dodatkowo
  • około 6 sztuk jabłek;
  • cynamon.

WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy cynamonem, ilość według upodobań. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy większą ilością ciasta. Zapiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód układamy nasze jabłka i przykrywamy mniejsza częścią ciasta. Pieczemy około 50 minut, na złoty kolor.

RAZOWA SZARLOTKA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger