Kolejny wypiek z jabłkami. Myślę, że jeszcze Was nie zanudziłam tymi jabłkowymi przepisami (bo będzie ich jeszcze parę). Bardzo lubię ciasta z tymi owocami i w okresie jesiennym często goszczą u mnie na stole. Tym razem jest to taka zdrowsza odmiana szarlotki, bo z mąką razową i orkiszową oraz słodzona stewią. Ciasto pyszne i na pewno będzie powtórka :).
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki razowej (miałam grubo mieloną);
- 1 szklanka maki orkiszowej;
- 2 łyżki stewii w proszku;
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 12, 5 dag masła;
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
- dodatkowo
- około 6 sztuk jabłek;
- cynamon.
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy cynamonem, ilość według upodobań. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy większą ilością ciasta. Zapiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód układamy nasze jabłka i przykrywamy mniejsza częścią ciasta. Pieczemy około 50 minut, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)