To ciasto zrobiłam na długi świąteczny weekend. Przyznam, że po przyjściu z cmentarza wypite z kawą postawiło nas na nogi. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i wcale nie jest takie pracochłonne. A znika w zastraszająco szybkim tempie.
SKŁADNIKI
Na ciasto jasne:
- 6 białek;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 łyżka octu.
Na ciasto ciemne:
- 6 żółtek;
- 1 szklanka cukru;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- 1/3 szklanki oleju.
Na krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe;
- 0,5 litra mleka;
- 1 cukier wanilinowy;
- 25 dag masła.
Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe;
- paczka okrągłych biszkoptów;
- 5 łyżek kawy Cappuccino waniliowe;
- 0, 5 litra wrzątku (do kawy);
- wiórki kokosowe;
- orzechy siekane.
Polewa:
- 15 dag masła;
- 2 łyżki mleka;
- 2 łyżki kakao;
- 0,5 szklanki cukru pudru.
WYKONANIE
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej.
Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
Teraz czas na budyń. Przygotowujemy go z przepisem na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę cappuccino (można dodać troszkę alkoholu).
Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia) .Wierzch posypujemy wiórkami i orzechami. Ciasto umieszczamy w lodówce. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)