Ciasto to wypatrzyłam na blogu "Peggi w kuchni". Muszę przyznać, że bardzo spodobała mi się jego nazwa. Ciasto robi się błyskawicznie i błyskawicznie znika. W oryginale są duszone jabłka, ja zamiast nich dodałam konfiturę z róży. Smakowało wybornie! Polecam Wam gorąco tą błyskawicę :).
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru brązowego;
- 1 jajko;
- 1 szklanka mleka;
- 16,5 dag margaryny;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika;
- 2 łyżeczki sody;
- szczypta soli;
- pół słoiczka konfitury z róży (lub 17 dag prażonych jabłek).
WYKONANIE
Cukier miksujemy z jajkiem, dodajemy miękką margarynę. Wszystko razem ucieramy. Dodajemy mleko, konfiturę lub jabłka i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach 24x24 przez 50 minut, w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)