listopada 09, 2013

CIASTO BŁYSKAWICA

Ciasto to wypatrzyłam na blogu "Peggi w kuchni". Muszę przyznać, że bardzo spodobała mi się jego nazwa. Ciasto robi się błyskawicznie i błyskawicznie znika. W oryginale są duszone jabłka, ja zamiast nich dodałam konfiturę z róży. Smakowało wybornie! Polecam Wam gorąco tą błyskawicę :).

CIASTO BŁYSKAWICA

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka cukru brązowego;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka mleka;
  • 16,5 dag margaryny;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika;
  • 2 łyżeczki sody;
  • szczypta soli;
  • pół słoiczka konfitury z róży (lub 17 dag prażonych jabłek).

WYKONANIE

Cukier miksujemy z jajkiem, dodajemy miękką margarynę. Wszystko razem ucieramy. Dodajemy mleko, konfiturę lub jabłka i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach 24x24 przez 50 minut, w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy czekoladą.

CIASTO BŁYSKAWICA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger