Deser ten wymyśliłam, ponieważ miałam bardzooo wielką ochotę na coś słodkiego a zarazem lekkiego no i oczywiście z jabłkiem. A że kruszonkę każdy z nas uwielbia i zawsze podskubuje z ciast, to powstał deser z jabłkiem i kruszonką mleczno – orkiszową. I muszę się przyznać, że wszystko zjadłam sama, nie podzieliłam się z nikim. Hmm, jakie to było pyszne :).
SKŁADNIKI
Na mleczną kruszonkę:
- 5 łyżek mleka w proszku;
- 3 łyżki mąki orkiszowej;
- 1 łyżka mąki razowej żytniej;
- 13 dag masła;
- 1 łyżka stewii w proszku;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- 5 jabłek;
- cynamon.
WYKONANIE
Z podanych składników robimy kruszonkę. Jabłka obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce. Na dno naczynia ceramicznego układamy jabłka lekko dociskając je. Na jabłuszka układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut. Gotowe, można zajadać. Prawda, że szybko i smacznie :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)