listopada 16, 2013

BATONY MUSLI

Oto przepis dla tych, którzy bardzo szybko chcą mieć zdrową przekąskę. Jest nim musli z dodatkami w formie batona. I powiem, że w żadnym sklepie takich nie kupimy. Jest to solidna porcja błonnika i witamin. Zaspokoi głód nawet największego głodomorka. Możemy pokusić się i dodać kawałki czekolady, wtedy batoniki będą jeszcze lepsze :). Ja dodałam mieszankę różnego rodzaju musli Fitella od Gellwe i muszę przyznać, że mają bardzo dobrze dobrany skład.

BATONY MUSLI

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki musli Fitella;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 0,5 szklanki otrąb;
  • 2 łyżki siemienia lnianego;
  • 5 łyżek sezamu;
  • 2 łyżki orzechów mielonych;
  • 4 łyżki płatków migdałów;
  • 1,5 szklanki pestki dyni, pestki słonecznika; śliwki suszone, wiśnie suszone, morele, żurawina suszona, owoce goji;
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411g);
  • 5 łyżek syropu z agawy lub miodu.

WYKONANIE

Przygotowanie takich batoników jest szybkie i bardzo proste. A więc do rzeczy. Bierzemy duża miskę wsypujemy suche składniki, suszone owoce z grubsza kroimy na mniejsze kawałki. Dolewamy mleko i syrop z agawy lub miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na silikonową (najlepsza, bo batoniki z łatwością odchodzą) formę 28x21 cm, masę dociskamy zwilżoną dłonią. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Aby batoniki lepiej się kroiły wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Tak wykonane batoniki najlepiej podać z pyszną kawą od Gellwe La Mattina.

BATONY MUSLI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger