października 15, 2013

MUSLI, OWOCE I BUDYŃ

Dzisiaj pokaże Wam moje śniadanie. Przyznam, że przejadły mi się już płatki i musli serwowane z mlekiem lub jogurtem. Chciałam spróbować czegoś innego. I tak narodził się pomysł na zapiekankę musli. Jak wyszło... hmm, jak dla mnie nadzwyczaj dobrze. Od razu po upieczeniu musli i płatki były chrupiące, na drugi dzień zmiękły. I jedna i druga wersja mi smakowała. Może zapiekanka nie ma zbyt ładnego wyglądu i nie da się kroić na porcje, ale mnie to w niczym nie przeszkadzało, po prostu nakładałam łyżką. Polecam spróbujcie i możecie poeksperymentować ze swoimi ulubionymi bakaliami i owocami.

MUSLI, OWOCE I BUDYŃ

SKŁADNIKI
  • Płatki z pełnych ziaren zbóż Fitella*;
  • Musli bananowe z kawałkami czekolady Fitella;
  • Musli suszona śliwka, rodzynki, słoneczniki;
  • płatki owsiane;
  • otręby;
  • budyń waniliowy Gellwe;
  • 0,5lmleka do budyniu;
  • 3 jabłka;
  • 5 śliwek;
  • masło.

WYKONANIE

Zaczynamy od ugotowania budyniu waniliowego, ja swój osłodziłam łyżeczką stewii. Musli, płatki i otręby mieszamy w misce (celowo nie podaje ilości, bo wszystko zależy w jakim dużym naczyniu będziecie zapiekać). Naczynie ceramiczne lub żaroodporne smarujemy masełkiem. Układamy połowę sypkich produktów. Na to kroimy obrane jabłka i śliwki. Na owoce nakładamy i rozsmarowujemy ciepły budyń. Na budyń kładziemy pozostałe płatki i musli. Na wierzch układamy wiórki masła. Zapiekamy 30 minut w temperaturze około 160 stopni.
* Polecam płatki i musli Fitella Gellwe mają niesamowity wybór smakowy. Do tego poręczne małe opakowania, które możemy zabrać ze sobą wszędzie. Powiem Wam, że ja bardzo lubię chrupać sobie na sucho musli czy płatki w czasie oglądania filmu - wspaniała, zdrowa przekąska, no i nadziana bakaliami albo czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger