Obserwatorzy mojego bloga wiedzą, że bardzo chodliwym ciastem w moim domu jest murzynek i piernik. To za sprawa mojego murzynkowo-piernikowego łasucha i aby mu dogodzić staram się robić te ciasta jak najczęściej :). W tym przepisie użyłam oleju rzepakowego. Słodkie wypieki z olejem są o wiele zdrowsze niż z użyciem margaryny. Zachęcam więc do zrobienia pysznego murzynka.
SKŁADNIKI
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 0,5 szklanki mleka;
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego;
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- 2 łyżki kakao;
- 2,5 szklanki mąki.
WYKONANIE
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksujemy i dodajemy mleko, powidła oraz olej rzepakowy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dosypujemy do mokrych i delikatnie łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczonego murzynka możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ewentualnie można przełożyć go marmoladą lub kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)