października 10, 2013

MURZYNEK

Obserwatorzy mojego bloga wiedzą, że bardzo chodliwym ciastem w moim domu jest murzynek i piernik. To za sprawa mojego murzynkowo-piernikowego łasucha i aby mu dogodzić staram się robić te ciasta jak najczęściej :). W tym przepisie użyłam oleju rzepakowego. Słodkie wypieki z olejem są o wiele zdrowsze niż z użyciem margaryny. Zachęcam więc do zrobienia pysznego murzynka.

MURZYNEK

SKŁADNIKI
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego;
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2,5 szklanki mąki.

WYKONANIE

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksujemy i dodajemy mleko, powidła oraz olej rzepakowy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki dosypujemy do mokrych i delikatnie łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczonego murzynka możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ewentualnie można przełożyć go marmoladą lub kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger