Oto inne spojrzenie na szarlotkę. Przepis nie jest zbyt trudny ale inny od zwykłego przepisu na ciasto z jabłkami. Piana z białek i kokos zdecydowanie korzystnie wpłynęły na smak ciasta. Szarlotkę upiekłam w torownicy z przykryciem z Emako*, ponieważ w niedzielne popołudnie wybieramy się do znajomych na działkę.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 4 żółtka;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 25 dag margaryny;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 10 dag wiórków kokosowych;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na bezę:
- 4 białka;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki maki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- około 1000g prażonych jabłek.
WYKONANIE
Z podanych składników (oprócz wiórków) zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy owe wiórki kokosowe. Ponownie zagniatamy. Ciastem bez kokosu wykładamy dno torownicy o średnicy 26 cm. Następnie nakładamy jabłka. Teraz czas na bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na jabłka. Na wierz ścieramy albo rozwałkowujemy ciasto z wiórkami. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch ciasto posypujemy cukrem pudrem.
* Emako sklep internetowy w którym znajdziemy mnóstwo ciekawych rzeczy i to w przystępnych cenach. Zaopatrzymy się w przybory kuchenne, turystyczne, dekoracje, zabawki itp. Ja w Emako wypatrzyłam tortownicę z przykryciem. Dzięki niej z łatwością przewieziemy nasz wypiek. Placek w takiej tortownicy nie obeschnie, a w lodówce nie przejdzie zapachami. Ciasto pieczone w tej formie nie przywiera, równomiernie się piecze. Cena tej tortownicy z przykryciem jest bardzo przystępna i wynosi 24,90 – myślę że każda gospodyni powinna ją mieć!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)