września 17, 2013

PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

Dostałam ostatnio kilka sztuk młodej cukinii. Postanowiłam więc z jednej z nich zrobić moje ulubione placuszki. A przyznam się, że mogę je jeść na okrągło. Tak przyrządzone placki możemy podać z jogurtem posypanym szczypiorkiem a nawet z gulaszem. Ja uwielbiam najprostsze rozwiązanie - posypuję je cukrem :).

PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI
  • 1 mała cukinia;
  • 4 ziemniaki;
  • cebula;
  • jajko;
  • mąka razowa żytnia;
  • sól morska Prymat;
  • pieprz Prymat;
  • olej do smażenia.

WYKONANIE

Cukinie, ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce (cukinię na grubej tarce, resztę na drobnej). Ja nie odlewam soku, tylko dodałam mąkę razową grubo mieloną, by dobrze wchłonęła sok. Dodajemy jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy nasze placki z dwóch stron z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger