września 23, 2013

SOS GRZYBOWY Z MAKARONEM

Sezon na grzyby trwa, tylko grzybów jakby mniej. W moich okolicach wysypu nie ma i aby zebrać choć troszkę trzeba się nachodzić po lesie. Ale toż to przecież sama przyjemność :). W tym roku była już jajecznica z grzybami, więc teraz przyszła pora na sosik ze smacznymi leśnymi grzybkami.

SOS GRZYBOWY Z MAKARONEM

SKŁADNIKI
  • grzyby leśne;
  • cebulka;
  • masełko;
  • śmietana do sosów i zup;
  • sól;
  • pieprz;
  • natka pietruszki;
  • makaron Rurka Ukośna.

WYKONANIE

Jedziemy do lasu w poszukiwaniu grzybów, zbieramy prawdziwki, podgrzybki, maślaki itp. Kiedy mamy ich wystarczająca ilość, wracamy do kuchni :). Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W minimalnej ilości wody, grzybki obgotowujemy. W rondelku na masełku przesmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę, dodajemy grzyby razem z wywarem. Wszystko zalewamy śmietaną, ciągle mieszamy. Sosik doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Teraz albo odcedzony makaron dodajemy do sosu, albo sosem tylko go polewamy.

SOS GRZYBOWY Z MAKARONEM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger