Sezon na grzyby trwa, tylko grzybów jakby mniej. W moich okolicach wysypu nie ma i aby zebrać choć troszkę trzeba się nachodzić po lesie. Ale toż to przecież sama przyjemność :). W tym roku była już jajecznica z grzybami, więc teraz przyszła pora na sosik ze smacznymi leśnymi grzybkami.
SKŁADNIKI
- grzyby leśne;
- cebulka;
- masełko;
- śmietana do sosów i zup;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- makaron Rurka Ukośna.
WYKONANIE
Jedziemy do lasu w poszukiwaniu grzybów, zbieramy prawdziwki, podgrzybki, maślaki itp. Kiedy mamy ich wystarczająca ilość, wracamy do kuchni :). Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W minimalnej ilości wody, grzybki obgotowujemy. W rondelku na masełku przesmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę, dodajemy grzyby razem z wywarem. Wszystko zalewamy śmietaną, ciągle mieszamy. Sosik doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Teraz albo odcedzony makaron dodajemy do sosu, albo sosem tylko go polewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)