Przepis na tą potrawę dostałam od koleżanki z pracy. Było to bardzooo dawno. Ani Mariola ani ja nie pracujemy już w tej firmie, ale przepis został do dziś. Muszę przyznać, że bardzo lubię tak przygotowanego kalafiorka. Często pojawia się u mnie na stole. Podaję go też wtedy, kiedy odwiedzają nas goście i jest wówczas rozchwytywany. Tym razem miałam małego kalafiora, dlatego użyłam 30 dag mięsa mielonego. Wiadomo, kiedy będzie większy, trzeba będzie użyć więcej mięsa.
SKŁADNIKI
- kalafior mały;
- 0,30 dag mięsa mielonego;
- jajko;
- ząbek czosnku;
- czosnek granulowany;
- natka pietruszki;
- przyprawa rosołowa;
- papryka słodka;
- pieprz;
- sól.
WYKONANIE
Gotujemy wodę w garnku, solimy. Na wrzątek wrzucamy kalafiora. Obgotowujemy go około 10-15 minut. Wyciągamy na talerz. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, natkę, posiekany ząbek czosnku, czosnek granulowany, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Mięso wpychamy od spodu między różyczki kalafiora. Warzywo nafaszerowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy warzywkiem i słodka papryką. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut. Gotowe, można się objadać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)