września 26, 2013

KALAFIOR FASZEROWANY

Przepis na tą potrawę dostałam od koleżanki z pracy. Było to bardzooo dawno. Ani Mariola ani ja nie pracujemy już w tej firmie, ale przepis został do dziś. Muszę przyznać, że bardzo lubię tak przygotowanego kalafiorka. Często pojawia się u mnie na stole. Podaję go też wtedy, kiedy odwiedzają nas goście i jest wówczas rozchwytywany. Tym razem miałam małego kalafiora, dlatego użyłam 30 dag mięsa mielonego. Wiadomo, kiedy będzie większy, trzeba będzie użyć więcej mięsa.

KALAFIOR FASZEROWANY

SKŁADNIKI
  • kalafior mały;
  • 0,30 dag mięsa mielonego;
  • jajko;
  • ząbek czosnku;
  • czosnek granulowany;
  • natka pietruszki;
  • przyprawa rosołowa;
  • papryka słodka;
  • pieprz;
  • sól.

WYKONANIE

Gotujemy wodę w garnku, solimy. Na wrzątek wrzucamy kalafiora. Obgotowujemy go około 10-15 minut. Wyciągamy na talerz. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, natkę, posiekany ząbek czosnku, czosnek granulowany, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Mięso wpychamy od spodu między różyczki kalafiora. Warzywo nafaszerowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy warzywkiem i słodka papryką. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut. Gotowe, można się objadać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger