września 22, 2013

BABKA PIASKOWA

Pogoda nas nie rozpieszcza, to fakt. Postanowiłam więc poprawić sobie humor piekąc smaczną babkę piaskową. Może być ona fajnym pomysłem na lekkie śniadanie lub świetnym dodatkiem do herbatki na podwieczorek.

BABKA PIASKOWA

SKŁADNIKI
  • 25 dag masła lub margaryny;
  • 1,5 szklanki maki pszennej;
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej;
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • cukier wanilinowy.

WYKONANIE

Masełko rozpuszczamy i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę z proszkiem przesiewamy i po łyżce dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie dolewamy przestudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy. Keksówkę albo torownicę z kominem smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger