września 28, 2013

CHLEBEK CUKINIOWY

Przepis na ten chlebek zobaczyłam na zaprzyjaźnionym blogu Kasi. Nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Pomyślałam, że skoro jesień rozgościła się u nas już na dobre, to warto przyrządzić takie jesienne ciasto. Podczas pieczenia w mojej kuchni unosił się wspaniały zapach, a po zjedzeniu kawałka ciasta od razu robi się cieplej. Ciasto jest wilgotne, w smaku nie wyczuwa się cukinii.

CHLEBEK CUKINIOWY

SKŁADNIKI
  • 15 dag mąki pszennej;
  • 15 dag mąki orkiszowej;
  • 40 dag cukinii;
  • 15 dag cukru brązowego;
  • 0,5 szklanki oleju;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 3 jabłka;
  • suszone owoce (rodzynki, wiśnie, żurawina, aronia, gojia).

WYKONANIE

Cukinię myjemy, ścieramy ze skórką i pestkami na tarce jarzynowej. Odsączamy na sitku. Mąkę przesiewamy, dokładamy do niej cukier, sodę, proszek, cynamon i wszystko mieszamy. Jajka miksujemy z olejem. Płynne składniki dodajemy do suchych. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i bakalie. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do keksówki. Na wierz układamy kawałki obranych jabłek, lekko je dociskając. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

CHLEBEK CUKINIOWY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger