Kiedyś robiłam bardzo podobne roladki. Różnią się tylko farszem warzywnym, wtedy były ze szpinakiem a dzisiaj proponuję z pieczarkami. Tak przyrządzone roladki podaję na chlebie w formie kanapki. Do tego zielony ogórek i nie ma lepszej kolacji.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fileta z piersi kurczaka;
- 1 cebula;
- 0,25 dag pieczarek;
- sól i pieprz;
- 1 łyżeczka masła;
- 1 jajko;
- 2 płaskie łyżki kaszy manny;
- dwie garści posiekanej natki pietruszki.
WYKONANIE
Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Kiedy osiągnie żądany kolor również ją mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni dusimy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą (1/4) a drugą większą do której dodajemy natkę pietruszki. Do mniejszej dodajemy podduszone pieczarki i mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcję mięsa z natką na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część z pieczarkami. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste przykryło mięso z pieczarkami. Zawijamy końce foli w tzw. cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. To już koniec! Teraz możemy zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)