Wakacje się kończą a tym samym sezon na świeże owoce. Postanowiłam więc wykorzystać ten czas i zrobić ciasto z użyciem owoców. Do mojego ciasta z owocami i kruszonką postanowiłam dodać także olej rzepakowy. Okazuje się, że jest dobry nie tylko do smażenia, ale również do wypieku ciast. Spróbujecie i przekonajcie się sami.
SKŁADNIKI
- 2 jajka;
- 1,5 szklanki maślanki;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 szklanki cukru;
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1,5 łyżki cukru wanilinowego;
- około 40 dag dowolnych owoców (u mnie czerwona porzeczka, brzoskwinia i czereśnie).
Kruszonka:
- 10 dag zimnego masła;
- 0,5 szklanki cukru;
- 1,5 szklanki mąki.
WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrami na puszysta masę. Dolewamy stopniowo maślankę, olej rzepakowy i cały czas miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i porcjami dodajemy do mokrych składników. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)