Jeśli najdzie mnie ochota na dobrą zapiekankę, nie lecę do najbliższej budki i nie kupuje jej. Wolę przyrządzić ją sama w domu. Tak zrobiona jest o wiele lepsza i nie jem tylko bułki z namiastka pieczarek i sera. Na mojej zapiekance jest ogromna ilość pieczarek, sera żółtego oraz sosu czosnkowego i ketchupu ziołowego. Polecam!
SKŁADNIKI
- bagietka (tą kupuję);
- 0,30 dag pieczarek;
- 0,25 dag sera żółtego;
- sól i pieprz;
- olej;
- ketchup ziołowy Reypol*;
- sos czosnkowy Reypol.
WYKONANIE
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojone pieczarki. Chwilę je przesmażamy, doprawiając solą i pieprzem. Bagietkę przekrawamy na pół, układamy na niej pieczarki i plasterki (lub starty na tarce) sera. Teraz zapiekanki wędrują do piecyka, na około 10-15 minut. Kiedy ser się stopi zapiekanki możemy wyciągać. Teraz tylko lejemy sporą ilość ketchupu i sosu czosnkowego. Gotowe:)
*Reypol to firma rodzinna, która działa na rynku od 1991. Zakład mieści się w Janowcu. W ich szerokim asortymencie znajdziemy przetwory owocowo-warzywne, jak i szeroką gamę ketchupów, majonezów, musztard i sosów. Do produkcji używają produktów ekologicznych pochodzących z Kazimierskiego Parku Narodowego.
- Ketchup ziołowy do pizzy Reypol – mocno skondensowany, wyrazisty smak pomidorów oraz ziół. Jest przepyszny.
- Sos czosnkowy Reypol to gęsta konsystencja sosu, smak lekko czosnkowo-ziołowy, wspaniale pasuje do kanapek, pizzy czy właśnie zapiekanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)