sierpnia 19, 2013

PULPETY W SOSIE CHRZANOWYM

Dzisiaj następny przepis na zdrowy i mało kaloryczny obiadek. Będą to pulpety w sosie chrzanowym. Nie uwierzycie, ale kiedy byłam dzieckiem, bardzo nie lubiłam takiego sosu. Cóż gusta i smaki się zmieniają i teraz sos ten należy do moich ulubionych. Okazuje się też, że idealnie komponuje się z mięsem drobiowym. Dzięki temu delikatny drób otrzymuje niebywały charakter.

PULPETY W SOSIE CHRZANOWYM

SKŁADNIKI
  • 0,30 dag mięsa mielonego drobiowego;
  • 1 mała cebulka;
  • 1 jajko;
  • 1 bułka czerstwa;
  • sól i pieprz
  • 0,5 słoiczka chrzanu Reypol;
  • 2 łyżki mąki.

WYKONANIE

Bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Odciskamy i rozdrabniamy. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Radzę cebulę zeszklić na oleju, będzie lepiej przyswajalna. Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, bułkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. W rondelku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy małe kuleczki uformowane z mięsa. Po 10-15 minutach gotowania do pulpetów dodajemy pół słoiczka chrzanu tartego Reypol. Teraz musimy zagęścić nasz sos. W tym celu robimy zaklepkę z mąki i odrobiny wody. Dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu. Dość istotna uwaga: sos lubi przywrzeć, musimy więc go ciągle mieszać. Doprowadzamy do wrzenia i nasza potrawa gotowa. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Pychota :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger