Dzisiaj następny przepis na zdrowy i mało kaloryczny obiadek. Będą to pulpety w sosie chrzanowym. Nie uwierzycie, ale kiedy byłam dzieckiem, bardzo nie lubiłam takiego sosu. Cóż gusta i smaki się zmieniają i teraz sos ten należy do moich ulubionych. Okazuje się też, że idealnie komponuje się z mięsem drobiowym. Dzięki temu delikatny drób otrzymuje niebywały charakter.
SKŁADNIKI
- 0,30 dag mięsa mielonego drobiowego;
- 1 mała cebulka;
- 1 jajko;
- 1 bułka czerstwa;
- sól i pieprz
- 0,5 słoiczka chrzanu Reypol;
- 2 łyżki mąki.
WYKONANIE
Bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Odciskamy i rozdrabniamy. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Radzę cebulę zeszklić na oleju, będzie lepiej przyswajalna. Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, bułkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. W rondelku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy małe kuleczki uformowane z mięsa. Po 10-15 minutach gotowania do pulpetów dodajemy pół słoiczka chrzanu tartego Reypol. Teraz musimy zagęścić nasz sos. W tym celu robimy zaklepkę z mąki i odrobiny wody. Dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu. Dość istotna uwaga: sos lubi przywrzeć, musimy więc go ciągle mieszać. Doprowadzamy do wrzenia i nasza potrawa gotowa. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Pychota :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)