lipca 12, 2013

SERNIK PUSZYSTY

Ponieważ jestem sernikowym łasuchem, miałam okazję próbować niejednego. Długo szukałam tego najlepszego. I oto on! Trafiłam na ten przepis dawno temu w internecie, niestety nie pamiętam już autora. I tak naprawdę robiłam go z pewnym niedowierzaniem, że będzie dobry. Obawy były niepotrzebne. Sernik wyszedł przepyszny, bardzo wilgotny, mało słodki i leciutki niczym puch. Od tej pory jest to mój ulubiony sernik i będzie u mnie gościł bardzo często. Koniecznie musicie go wypróbować.

SERNIK PUSZYSTY

SKŁADNIKI
  • 75 dag sera trzykrotnie zmielonego;
  • 1 szklanka śmietany 36%;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 5 dag masła;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 6 jajek;
  • 15 dag cukru brązowego;
  • cukier wanilinowy.

WYKONANIE

Ser miksujemy z masłem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną na gładka masę. Dolewamy mleko i śmietankę, miksujemy na małych obrotach. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Torownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy nasz ser. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Pieczemy około 90 min w temperaturze 180 stopni. Ja do przybrania użyłam moich ukochanych truskawek.

SERNIK PUSZYSTY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger