lipca 11, 2013

LEMONIADA

Następny przepis, który sprawdza się w upał. Orzeźwia i gasi pragnienie. To doskonały napój dla dzieci. Przynajmniej wiemy, że nie ma olbrzymich ilości cukru, konserwantów i sztucznych barwników. Kiedy byłam mała właśnie taką lemoniadę robił dla mnie mój tata. Przyznam, że lepszej nie piłam. Jak dobrze pamiętam, dodawał kwasek cytrynowy chyba sodę i miód. Przypominam sobie ten wielki garnek, który studził się w zlewie z zimną wodą. Tak przygotowana lemoniada potrafiła zniknąć w bardzo szybkim tempie.

LEMONIADA

SKŁADNIKI
  • 1 pomarańcza;
  • sok z jednej pomarańczy;
  • 1 cytryna;
  • 1 limonka;
  • 1,5 l wody niegazowanej;
  • ewentualnie miód lub cukier brązowy;
  • kostki lodu.

WYKONANIE

Owoce myjemy, kroimy na plasterki. Łyżką trochę ugniatamy, aby puściły sok. Ewentualnie słodzimy. Zalewamy sokiem z pomarańczy i wodą. Rozlewamy do szklanek i dodajemy kilka kostek lodu.

LEMONIADA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger