lipca 14, 2013

LIKIER KAJMAKOWY

Przedstawiam Wam mój ulubiony likier. Słodziutki, mało pracochłonny, lekko karmelowy. Używam go również do lodów i deserów. Radzę zrobić od razu z podwójnej porcji. Spytacie dlaczego? Bo znika w zastraszająco szybkim tempie. Nic dziwnego, jest w końcu pyszniutki :)

LIKIER KAJMAKOWY

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka wódki czystej;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

WYKONANIE

Zaczynamy od ugotowania mleka. Zamkniętą puszkę wkładamy go garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy 2,5-3 godziny. Uważamy, aby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu, odstawiamy puszkę do ostygnięcia. Następnie otwieramy ją, przekładamy do miski, dolewamy wódkę i miksujemy do połączenia składników. Ewentualnie dla zwiększenia procentów można dodać spirytus.

LIKIER KAJMAKOWY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger