lipca 27, 2013

SERNIK NA ZIMNO II

Witajcie! Już jestem! Wypoczęta, opalona i gotowa do dalszych działań kuchennych. Dziś zapraszam Was na mój ulubiony sernik na zimno. To ciasto idealnie sprawdza się w czasie upałów.

SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI
  • 1 szklanki śmietanki 36%;
  • 50 dag sera białego 3-krotnie zmielonego;
  • 140 g serka homogenizowanego waniliowego;
  • 1 szklanka mleka;
  • 6 łyżek cukru pudru;
  • cukier wanilinowy;
  • 4 łyżki żelatyny;
  • herbatniki;
  • owoce ulubione;
  • galaretka.

WYKONANIE

Gotujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. W czasie ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru i cukier wanilinowy. Następnie zmniejszamy obroty miksera, po czym dodajemy serek waniliowy i po łyżce ser biały. Teraz dolewamy mleko, uwaga bardzo chlapie. Wyłączamy mikser i rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącej wody. Cały czas ją mieszamy. Kiedy przestygnie dolewamy cienkim strumieniem do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy herbatniki. Możemy je pokruszyć, wtedy będziemy mieć grubszy spód. Na herbatniki wylewamy tężejącą masę serową. Na ser układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką.Wkładamy do lodówki.

SERNIK NA ZIMNO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger