lipca 09, 2013

Ciasto przekładane z jabłkami, brzoskwiniami i budyniem

Przepis ten pochodzi ze starej książeczki Poradnika domowego. To bardzo dobre, przekładane ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i budyniem, schłodzone w lodówce przyniesie nam chwilę wytchnienia od gorąca.

Przekładane ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i budyniem

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 budyń śmietankowy;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Do nasączenia:
  • szklanka przegotowanej wody;
  • sok z całej cytryny;
  • 1 łyżka cukru.

Masa jabłkowa:
  • 1 słoik jabłek z brzoskwinią Stovit*
  • 1 słoiczek konfitury Babuni brzoskwiniowej Stovit*
  • 2 łyżki żelatyny.

Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka;
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem;
  • 25 dag masła.

Na polewę:
  • Czekolada gorzka.

WYKONANIE:

Zaczynamy od biszkoptu. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i budyniem. Delikatnie i krótko mieszamy. Pieczemy biszkopt w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (foremka 25x22cm). Odstawiamy do wystudzenia. Składniki na poncz łączymy ze sobą i gotowym płynem nasączamy biszkopt. Teraz masa jabłkowa. Jabłka i konfiturę z brzoskwiń przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia jej. Gorącą masę jabłkowo-brzoskwiniową wykładamy na nasączony biszkopt. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Masło ucieramy na puch. Dodajemy do niego po łyżce przestudzonego budyniu, ciągle miksując. Masę budyniową wykładamy na jabłka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, robimy nią „esy floresy” na budyniu. Ciasto gotowe, można zajadać.

*Jabłka z brzoskwinia Stovit bardzo dobrze spisały się w cieście. Jabłka były w kawałkach, miały jasny apetyczny wygląd, były w sam raz słodkie. Słoik (720g gotowego produktu) jabłek starcza na dużą blachę ciasta. Produkt ten nie ma konserwantów, ani sztucznych barwników.
Konfitura Babuni brzoskwiniowa Stovit .Już po otworzeniu słoiczka można wyczuć zapach świeżej brzoskwini. Produkt ten nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. W słoiczku znajdziemy kawałki owoców. W oczy rzuca się estetyczne opakowanie pękaty słoiczek z serwetką na wierzchu.

Ciasto przekładane z jabłkami, brzoskwiniami i budyniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger