czerwca 16, 2013

SURÓWKA DO GRILLA II

Rewelacyjna i prosta surówka, którą podaję do pieczonego mięska z grilla. Właściwie to za każdym razem smakuje inaczej, bo albo nie mam jakiegoś składnika albo dodam jakiś inny np. cukinie czy cebulę. Polecam tą prościutką suróweczkę, przyznam się, że często jem ją na kolację.

SURÓWKA DO GRILLA

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie mix sałat;
  • 2 pomidory;
  • 1 ogórek zielony;
  • 1 papryka;
  • oliwki zielone nadziewane pastą paprykową Bulerias;*
  • szczypior;
  • pęczek rzodkiewki;
  • ser mozzarella w kulkach;
  • na dressing
  • 5 łyżek oliwy;
  • 3 łyżki octu winnego;
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru lub łyżka miodu;
  • zioła (u mnie bazylia, oregano).

WYKONANIE

Wykonanie tej surówki jest banalnie proste. Wystarczy wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Składniki na dressing mieszamy ze sobą i polewamy surówkę.

* Oliwki zielone nadziewane pastą paprykową Bulerias pochodzą z plantacji, która znajduje się niedaleko Sewilli w Anadluzji. Eksperci uznali ten region za idealny do uprawy najlepszych odmian oliwek. Firma Stovit jest dystrybutorem tych oliwek. W ich asortymencie znajdziemy oliwki zielone i czarne: całe, drylowane i nadziewane. Oliwki zawierają wiele minerałów, prowitaminę A,witaminy C i E., nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Bogate są w błonnik. Wspaniale nadają się do sałatek, surówek, pizzy czy do farszu. Znakomicie łączą się z serami czy z mięsem.

SURÓWKA DO GRILLA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger