Dzisiaj przepis na klasyczny sernik krakowski. Ten sernik raczej nie jest puszysty i kremowy, lecz należy do tych ciężkich. Ale to jego uroda i nic nie traci w smaku. Niektórzy nawet bardziej wolą takie klasyki.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 paczki masła (12,5 dag);
- 1 jajko;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę serową:
- 0,50 dag sera 3-krotnie zmielonego;
- 0, 20 dag sera białego rozgniecionego widelcem;
- 10 dag masła;
- 6 jajek;
- 0,75 szklanki cukru;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- cukier wanilinowy.
WYKONANIE
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową.
Wyciągamy ciasto z lodówki (odkładamy 1/3 na kratkę) wykładamy dno foremki (u mnie kwadratowa 25x25 cm). Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie na ciasto wlewamy masę serową, a na wierzchu układamy kratkę z reszty ciast, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut. Po ostudzeniu ciasta możemy wierzch polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)