czerwca 22, 2013

SERNIK KRAKOWSKI

Dzisiaj przepis na klasyczny sernik krakowski. Ten sernik raczej nie jest puszysty i kremowy, lecz należy do tych ciężkich. Ale to jego uroda i nic nie traci w smaku. Niektórzy nawet bardziej wolą takie klasyki.

SERNIK KRAKOWSKI

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 paczki masła (12,5 dag);
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę serową:
  • 0,50 dag sera 3-krotnie zmielonego;
  • 0, 20 dag sera białego rozgniecionego widelcem;
  • 10 dag masła;
  • 6 jajek;
  • 0,75 szklanki cukru;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • cukier wanilinowy.

WYKONANIE

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową.

Wyciągamy ciasto z lodówki (odkładamy 1/3 na kratkę) wykładamy dno foremki (u mnie kwadratowa 25x25 cm). Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie na ciasto wlewamy masę serową, a na wierzchu układamy kratkę z reszty ciast, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut. Po ostudzeniu ciasta możemy wierzch polukrować.

SERNIK KRAKOWSKI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger