czerwca 05, 2013

SAŁATKA BROKUŁOWA II

Pogodę jaką mamy każdy widzi, bardziej jesienna niż wiosenną. Za to na targowisku pełno nowalijek począwszy od kwaśnego rabarbaru, kruchej sałaty i chrupiących rzodkiewek po słodycz pierwszych truskawek. Trochę martwię się tą pogodą, bo co urośnie w polu (chyba tylko ryż) a i ceny będą wysokie. Ale nie ma co się zamartwiać na zapas i korzystać z tego, co natura nam dała już teraz. Zapraszam na pyszna sałatkę brokułową z rzodkiewkami i szczypiorkiem.

SAŁATKA BROKUŁOWA

SKŁADNIKI
  • brokuł;
  • 4 jajka;
  • pęczek rzodkiewek;
  • pęczek szczypiorku;
  • majonez czosnkowy;
  • sól, pieprz.

WYKONANIE

Zagotowujemy wodę. Solimy, wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy ok. 3-5 minut. Uważamy, aby brokuł się nie rozgotował, ma być lekko twardy. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, kiedy ostygną kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy. Wszystko wrzucamy do jednego naczynia, dodajemy majonez, sól i pieprz. I... nasza sałatka gotowa. Prawda, że prosta i szybka w przygotowaniu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger