Zastanawiam się, dlaczego wcześniej nie robiłam tego ciasta. Jest przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Rabarbar sprawił, że jest w smaku troszkę kwaskowe. Na pewno będę robić to ciasto częściej i to z różnymi owocami. Kto z Was jeszcze go nie przygotowywał, niech szybko się poprawi a na pewno nie pożałuje. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.
SKŁADNIKI
- 2,5 szkl. mąki krupczatki;
- 25 dag masła;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 5 żółtek;
- na piankę budyniową
- 5 białek;
- 1 szk. cukru;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x40g)
- 0,5 szk. oleju.
Ponadto:
- 0,5 kg owoców (u mnie rabarbar).
WYKONANIE
Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą. Każdą część wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy. Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na dno blaszki (33x20 cm). Lekko przyklepujemy ciasto. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy po łyżce cukru i cukru wanilinowego. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy, chwilę mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dolewamy powolutku olej i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzony spód wykładamy piankę i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)