czerwca 01, 2013

CIELACZEK

To ciasto na Dzień Dziecka. Małe dzieci są takie nieporadne i bezradne, jak małe cielaczki. Więc nazwa ciasta pasuje jak ulał. Choć ciasto powinno być w łaty, ale przed pieczeniem miałam małą ilość ciasta a dużą sera. Więc ser wylałam na wierzch. Po upieczeniu było odwrotnie dużo ciasta a mało sera. Ale zapewniam, że w smaku nic nie straciło. Przy okazji składam wszystkim dzieciom małym i tym dużym samych pogodnych, słonecznych i beztroskich dni.

CIELACZEK

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mleka;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki dżemu;
  • 1 łyżeczka sosy;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao;
  • ¾ szklanki oleju.

Na masę serową:
  • 50 dag sera białego zmielonego trzykrotnie;
  • 3 jajka;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 budyń waniliowy;
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
  • ja dodałam jeszcze 15 dag serka homogenizowanego.

WYKONANIE

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mleko i dżem. Później dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Na końcu dolewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 25x22 cm. Teraz pora na masę serową.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy sery, budyń, mąkę ziemniaczaną. Mieszamy wszystko dokładnie. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej, mieszając delikatnie łyżką. I teraz albo kładziemy łyżką kupki sera, albo tak, jak ja wylewamy równą powierzchnie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto polewamy polewą czekoladową.

CIELACZEK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger